Op 19 november vond het Impact Event 2021 plaats onder leiding van dagvoorzitter Juliette Grimbergen via een livestream vanuit het gebouw van de Nationale Postcodeloterij in Amsterdam.
Introductie
Na de opening gaf Juliette Grimbergen het woord aan Odiel Evenhuis. Namens de Nationale Postcodeloterij heette zij iedereen welkom en na een persoonlijk verhaal over een project met impact in Swaziland eindigde ze met de les: “Impact durven: durven te falen, durven buiten de gebaande paden te treden en durven te doen.”
Margreet Plug, directeur Goede Doelen Nederland lichtte toe dat er dit jaar twee awards worden uitgereikt omdat kleine organisaties hun eigen dynamiek hebben, en grote en kleine organisaties vaak lastig te vergelijken zijn.
Wat is de Challenge van de Impact Challenge? Gerjob Lootens van het CBF, Toezichthouder Goede Doelen begon met een persoonlijk verhaal over zijn kinderen. Hij vergeleek impactmanagement met opvoeden: het gaat er niet om dat je alle antwoorden hebt. Het gaat er om dat je de juiste vragen stelt en eerlijk in de spiegel kijkt. Impactmanagement kun je dan ook zien als systematisch reflecteren op het effect van wat je doet. Daarin zit ook de challenge van de Impact Challenge: dat je de focus verlegt van je activiteiten, naar het effect van die activiteiten. Voor die systematische reflectie gaf hij vijf simpele vragen <link publicatie>.
Pitches kleine goede doelen
Na de presentatie van Gerjob Lootens was het tijd voor de categorie organisaties tot € 500.000 baten per jaar. MA. Robin Aarts van de Maastricht University lichtte de prijs voor de winnaar toe: een half jaar begeleiding door haar om de volgende stap te zetten in impactmanagement. Meity Bodenstaff- de Folter van ADRA Nederland volgde al eerder de e-learning van Avance Impact, de prijs die de nummers twee en drie winnen. Ze deelde haar ervaring en gaf aan dat deze cursus een goed startpunt is om meer impactgericht te leren denken en te werken. Vervolgens presenteerden de drie finalisten hun casus.
Niketan helpt kinderen met een handicap in Bangladesh om ze een gelijkwaardige plek in de samenleving te geven. Door de coronapandemie veranderde hun werkwijze. Els Heijnen-Maathuis: “We dachten altijd goed werk te doen door kinderen te helpen, maar die kinderen horen bij een gezin. En dat gezin kreeg nu door de pandemie met extra problemen te maken. Door geld te geven maakten we impact en blijven mensen niet aan de zijlijn van de samenleving staan.” En dat geld geven is goed gegaan, 87% heeft het ook daadwerkelijk nuttig besteed. “We hebben geleerd te vertrouwen op de keuzes van de mensen die je helpt.”
Blijdschap voor de Dieren helpt eigenaren van huisdieren die tijdelijk niet zelf voor hun dier kunnen zorgen. Via een ZOOM-verbinding lichtte Frank Dogterom hun projecten Dierenvoedselbank en Dierenbuddy toe. De dierenvoedselbank hielp in eerste instantie alleen een-op-een mensen in nood die rechtstreeks een aanvraag bij hen deden, maar inmiddels werken ze samen met bewindvoerders die de aanvraag doen voor mensen in de schuldhulpverlening. Voor mensen die tijdelijk niet zelf voor hun dier kunnen zorgen, heeft Blijdschap voor de Dieren de dierenbuddy. Vroeger zocht de organisatie per aanvraag een dierenbuddy. Via een oproep op NLvoorelkaar hebben ze nu bijna 1.000 buddy’s gevonden die klaar staan om te helpen. “Denk groter dan je eigen organisatie en zoek erbuiten naar kansen.”
Wakibi geeft microkredieten uit in ontwikkelingslanden. Armoedebestrijding en zelfredzaamheid zijn hun doelen. Wakibi geeft kleine ondernemers een lening, die gaan aan het werk en betalen die lening vervolgens weer terug. Maar toen brak corona uit en kwam er een acute hulpvraag omdat de ondernemers hun werk niet meer konden doen. Wakibi richtte daarom het Corona Noodfonds op voor ondernemers in deze gebieden. Door het geld te blijven investeren en rond te laten gaan, is met 27.000 euro in het fonds al 77.000 euro aan impact gerealiseerd. Marije Roozendaal: “Een kleine verandering kan grote impact hebben.”
Na de pitches werd het publiek opgeroepen om te stemmen op het meest inspirerende project op het gebied van impactgericht werken.
Betekeniseconomie
Na een korte pauze nam Keynotespeaker Kees Klomp, lector Betekeniseconomie van de Hogeschool Rotterdam, het woord. Volgens Kees zijn we in een existentiële crisis terechtgekomen met klimaatproblemen, grondstoffentekorten, groeiende ongelijkheid en een pandemie. De economie is de oorzaak van al die crisissen, dus moeten we terug naar hoe we onze economie hebben ingericht. En een steeds grotere groep heeft behoefte aan verandering, waarbij het niet meer alleen maar draait om eigenbelang, maar om dat van de maatschappij. De huidige economie draait om welvaart. Maar er zijn meer zaken die objectief iets zeggen over de waarde van ons leven. Welzijn en welbevinden vragen andere investeringen in de samenleving dan alleen maar de welvaart stimuleren. Omdat bedrijven zich hierdoor ook steeds meer met maatschappelijke zaken bezighouden, worden zij een soort collega’s van goede doelen. Dit geeft kansen en bedreigingen. Bedreigingen omdat bedrijven zich meer gaan bemoeien met het klassieke domein van goede doelen, namelijk goeddoen. En kansen, juist omdat goede doelen experts zijn in goeddoen en daarin de toon kunnen zetten voor de invulling die bedrijven daaraan kunnen geven.